Undersköterskans kompetens - från bas till fördjupad nivå

Projektägare

Branschrådet i Äldreomsorgen i Göteborgsregionens 13 kommuner

Beviljat stöd

Stöd ingår i Branschrådets permanenta funktion inom GR.

Projektperiod

23-06-21 - 24 -12-31

Projektets kontaktperson

Anna Haglund Planeringsledare Göteborgsregionen (GR)

Validering Västs kontaktperson

Cathrine Rygaard

Målgrupp

Målgruppen är chefer och medarbetare/undersköterskor (nyexaminerade eller som byter inriktning inom vård och omsorg) i äldreomsorgen i Göteborgsregionens 13 kommuner.

Syfte och mål

Arbetet har till syfte att utifrån framtagna prioriterade områden/uppgifter med utgångspunkt från Socialstyrelsens kompetensmål kartlägga undersköterskans kompetens från bas till fördjupad nivå samt synliggöra behov av kompetensutveckling för att uppnå en ökad självständighet.
Målet är att stödja den framtagna karriärvägsmodellen genom ett gemensamt strategiskt stöd som stärker medarbetare och bidrar till en god, individuell introduktion i branschen samt stärka kompetensutvecklingen i såväl verksamhet som hos enskilda medarbetare.

Fördjupad projektbeskrivning

Viktigt är att utöver kartläggningen planera och skapa förutsättningar för hur man kan stödja en förflyttning från bas till fördjupad kompetens med effektiva kompetensutvecklande insatser. Exempelvis genom handledning av omsorgshandledare, mentorskap och/eller olika utbildningsinsatser utifrån individuella behov.
Ytterligare en del som är av betydelse är att skapa en struktur för uppföljning efter de kompetensutvecklande insatserna och en tydlighet kring vem som ansvarar för uppföljningen.

Aktiviteter

Att synliggöra gapet mellan utbildningen och branschenskrav på undersköterskans kompetens i att självständigt utföra förväntade uppgifter.
Att ta fram ett gemensamt verktyg samt rekommendationer om hur det ska användas. En metod och ett verktyg som skapar en likvärdighet för att:
- öppna upp för dialog om hur hen tar sig an olika arbetsuppgifter genom att
planera, initiera, utföra och organisera.
- ge chefen koll på medarbetares kompetens och behov att få stöd och inom
vad.
- få medarbetare att stanna kvar och stärka där behov finns.

Koppling till Regional utvecklingsstrategi

Den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland 2021–2030 har målet ”Tillsammans gör vi Västra Götaland till föredöme för omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle”. Projektet ingår i  VGR:s långsiktiga prioritering: Bygga kompetens – för bättre kompetensförsörjning och livslångt lärande. 


Koppling till Validering Västs strategi och/eller fokusområden

Projektet kopplar till följande delar i Validering Västs strategi:

b. Arbeta med implementering och utveckling av metoder, processer, strukturer, utbildning, information och kompetensbeskrivningar I
sammanhang där ekonomiska och andra förutsättningar finns för att
synliggörande och erkännande av reell kompetens ska kunna skapa
mervärde.

Validering Västs roll

Validering Väst roll är att:
- stödja GR:s Branschråd inom Äldreomsorgen genom att processleda arbetet för att synliggöra undersköterskans kompetens - från bas till fördjupad nivå.
- ta fram metodstöd/verktyg i syfte om att utveckla undersköterskans kompetens från bas till fördjupas nivå.

Förväntat resultat

Arbetet med att synliggöra undersköterskans kompetens från bas till fördjupad nivå inom olika områden/uppgifter förväntas resultera i:
- ett strategiskt stöd/verktyg till chefer
- synliggöra eventuella behov av kompetenshöjande insatser
- trygga medarbetare
- ökad attraktion till att arbeta inom äldreomsorgen samt
- en högre kvalitet inom äldreomsorgen