Kartläggning

Inledande och fördjupad kartläggning
Kartläggning kan delas in i inledande och fördjupad kartläggning.
Inledande kartläggning: Kartläggning av en individs kunnande, eventuellt i samband med studie- och yrkesvägledning. Kartläggningen görs översiktligt och inriktas inte mot en på förhand fastställd utbildning och/eller behörighetskrav.

Fördjupad kartläggning är en process där individen presenterar och styrker tidigare förvärvat kunnande inom ett område. Kunnandet identifieras och dokumenteras på ett sådant sätt att det går att bedöma mot den utbildning och/eller behörighetskrav som valideringen avser. Det är i första hand fördjupad kartläggning som utförs på lärosätena.

Kartläggningssamtal
Den sökande bör erbjudas stöd i form av ett vägledande samtal. Viktigt för kartläggaren inför och under samtalet är att vara medveten om den maktobalans som råder mellan kartläggare och sökande. Kartläggaren bör sträva efter att det blir ett interaktivt samtal och vara tydlig med att syftet med samtalet är att synliggöra kunskaper och färdigheter den sökande kan ha glömt eller haft svårighet att uttrycka.

Exempel på frågor att utgå ifrån:

  • Har den sökande angett kunnande som kan vara relevanta för fler lärandemål än de den sökande angett i ansökan?
  • Går det att förtydliga något lärandemål för den sökande?
  • Har den sökande angett all utbildning, yrkesverksamhet etcetera som kan vara relevant eller finns det fler erfarenheter att åberopa?
  • Går det att synliggöra ytterligare någon kunskap eller färdighet i ansökan?

Till nästa sida